Wednesday, November 30, 2011

Mai există oameni care mai citesc

Sunt fericită să descopăr ca încă mai există oameni care mai citesc! Pacat că sunt atât de puţini, totuşi!

Poate în timp se vor mai "contagia" şi alţii, dar mai ales tinerii; sper că se vor întoarce spre cărţi, spre cultură, spre visare şi frumos, spre imaginaţie şi lumi ireale.

Pentru că a citi o carte îţi oferă atât cele enumerate mai sus cât şi nenumărate posibilităţi de a evada din cotidian, de a intra într-o lume nouă, de a descoperi şi de a învăţa.
Prea puţini oameni MAI AU TIMP SĂ CITEASCĂ (spun ei). De fapt, nu timpul ne lipseste, ci voinţa. Suntem prea comozi, prea indiferenţi, prea dezinteresaţi. Nu ne mai preocupă cultura şi cu ataât mai puţin cărţile. Astăzi, cel mult citim ziare şi cartţ care ne preocupă dintr-un anumit motiv sau altul, care nu implică simpla plăcere de a evada din cotidian. Nu mai citim din plăcere, pentru frumos, de dragul lumii ce urmează a fi descoperită.

Ma întreb câţi din tinerii de azi citesc altceva în afară de lista de lecturi pentru liceu (lista, nu şi cartile ;) ar fi prea mult) şi bloguri despre dramele adolescentine ce vor fi uitate mâine.

Şi mă mai întreb încă ceva: cum ar fi lumea fără cărţi ? Cum ar fi lumea fără atât de multe alte lumi în care să ne refugiem atunci când lumea noastră nu e aşa frumoasă?
Nu aş vrea să aflu. Îmi place lumea asta  puţin mai mult pentru că pot citi, spre a găsi un moment de linişte. Nu o să neg utilitatea calculatorului şi a internetului dar cărţile au locul lor în lumea mea.

"Cartile sunt cei mai tacuti si mai constanti prieteni; sunt cei mai accesibili si mai intelepti consilieri si cei mai rabdatori profesori." Charles W. Eliot

1 comment:

  1. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar arata lumea fara carti, desi deja vad ca au aparut tabletele acelea nesuferite pe care poti citi carti "in format digital", chipurile! Ma gandesc mereu la "Fahrenheit 451" de Ray Bradbury, cred ca asa as reactiona si eu daca cineva ar vrea vreodata sa ma lase fara carti :-) Am scris undeva pe blog, una dintre cele mai nebunesti actiuni legate de dragostea mea pentru carti a fost sa copiez, de mana, o carte imprumutata de la biblioteca, pentru ca nu aveam alte mijloace de a o pastra la mine in casa (ori nu prea aparusera xeroxurile ori nu aveam bani pt. asa ceva). Am umplut atunci 3 caiete intr-un timp foarte scurt, pentru ca trebuia sa inapoiez cartea :-). Imi amintesc si acum ce ma dureau degetele de la atata scris...

    ReplyDelete